anhöriganhöriganhörigprojektet

Intervju om kampanjen #vemhjälper: “Vi vill uppmärksamma de osynliga anhörigas situation”

Anhörigprojektets kampanj ”Vem hjälper den som hjälper” som lanserats under hösten har fått ett stort genomslag på sociala medier. Inlägget har redan visats över 140.000 gånger på Facebook och delats hundratals gånger.  

Vi har ställt 4 frågor till Ingrid Lindholm, projektledare och Jenny Lindström, kommunikationsansvarig för Anhörigprojektet:

Varför drar ni igång den här kampanjen?

Alla känner vi någon med psykisk ohälsa. Vi kan vara syskon, vän, föräldrar, barn, granne eller kollega och stå nära människor med olika diagnoser. Men gemensamt är att vi anhöriga till personer med psykisk ohälsa ofta väldigt osynliga. Syftet med kampanjen ”Vem hjälper den som hjälper” är att uppmärksamma ”de osynliga” anhörigas situation. Anhöriga till någon som drabbas av psykisk ohälsa drar ofta ett tungt lass och det sätter sina spår. Vår undersökning med över 1300 svaranden visar att hälften av alla anhöriga blir själva sjukskrivna och 4 av 5 är själva behov av stöd. Ett stöd som mycket sällan finns. Det är inte ok. Anhöriga ska inte behöva rycka in för att vården inte fungerar. Det ska räcka med att vara förälder, vän eller syskon. Med kampanjen vill vi att ansvariga politiker, tjänstemän och vården tar sitt ansvar för en långsiktig förändring.

anhörigprojektet

Jenny Lindström och Ingrid Lindholm från Anhörigprojektet

Vad är responsen från kampanjen hittills?  

Vi har fått fantastisk fin respons. Många anhöriga känner sig ensamma i sin situation och är tacksamma över att frågan lyfts och att någon äntligen gör deras röster hörda.

 Vad kan man göra för att stödja ert arbete?

Det är enkelt. Man kan gå in på vår webb www.vemhjalper.se och skriva på vårt upprop för ett bättre anhörigstöd. Listan kommer vi att presentera för Folkhälsominister Gabriel Wickström med våra 6 krav för ett bättre anhörigstöd. Man kan också följa oss på Facebook ”Anhörigprojektet” eller instagram:  vemhjalper, där vi lägger ut information om vårt arbete. Förutom kampanjen så kommer vi under 2017 även att besöka flera platser i landet där vi kommer uppmärksamma anhörigfrågor lokalt och bjuda in anhöriga, yrkesverksamma inom psykiatrin och kommunen samt politiker. Håll utkik på vår facebook och webb för datum och plats.

 Har ni några tips till den som är anhörig?

1) Se till att ta hand om dig själv! Att göra saker som just du mår bra av är nödvändiga när man är nära någon med psykisk ohälsa. För att kunna orka stödja och finnas där för någon är det viktigt att själv fylla på med energi.

2) Sök hjälp för egen del. Kommunen har i uppdrag att stötta anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Oftast finns det en Anhörigkonsulent i kommunen som man kan kontakta för att få stöd. Enklast är att ringa sin kommunväxel och fråga hur man kommer i kontakt med den ansvariga inom området. Det finns även en mängd intresseorganisationer som representerar olika psykiska ohälsa där man kan träffa andra med liknande erfarenheter. De anordnar ofta cirklar där man kan träffa andra i samma situation. Det finns också hjälplinjer såsom Nationella hjälplinjen och Mind.

3) Våga prata med andra i din närhet. Det kan vara första steget för att få stöttning. Du är inte ensam!

Läs mer om var det finns hjälp att få på vår hemsida: https://vaxa.nsph.se/projekt/anhorigprojektet/for-dig-som-ar-anhorig/