Se tecken på att någon mår dåligt

De allra flesta känner att de mår dåligt någon gång i livet, och för många är det svårt att erkänna det. Detta hände min pojkvän för cirka ett år sedan, i texten kallar jag honom för Jacob.

Jacob har diagnosen ADHD, något som har gjort honom extremt livfull hela sitt liv. Han har alltid lätt för att socialisera sig, gillar att röra på sig och är väldigt kreativ. Men för ett år sedan så började han dra sig tillbaka. Han ville inte träna, inte vara med andra och var alltid trött. Han gick ned i vikt och åt bara när han var tvungen. Plötsligt var sakerna han älskade att göra inte lika viktiga längre, och han sov större delen av dygnet.

Det här fick många i hans omgivning att oroa sig, och flera frågade honom hur han mådde. Något som gjorde att han backade ännu mer. Han slutade prata med folk, sa knappt någonting. Och när han väl gjorde det så lät hans röst sprucken. Han sa till sina kompisar att lämna honom ifred och till mig att han aldrig ville se mig igen.

Men en fredag runt halv elva på kvällen så ringde min telefon. När jag svarade så hörde jag Jacob gråta. Han hulkade och flämtade och fick knappt fram några ord. Till slut så blev han lugn nog att säga var han var. Han hade gått till en tågräls och övervägde nu att slänga sig framför nästa pendeltåg.

Han var inte långt ifrån mig och medan jag sprang till honom så ringde jag hans pappa. Han körde sen mig och Jacob till närmaste psykakut där Jacob fick en sömntablett och en säng att sova i. Sen så fick han prata med en psykolog rätt länge. Jag fick bara vara med en liten stund i början, men både jag och Jacob tyckte att alla mötte framförallt honom, men även mig, med stor respekt och förståelse. Jacob fick sedan stanna där i två dagar för att de skulle ha lite koll på honom och för att han skulle ha konstant tillgång till hjälp. Sedan fick han en remiss till BUP, eftersom att de starkt misstänkte att Jacob hade en depression. Något som relativt ofta går hand i hand med ADHD.

Nu, ett år senare, så mår Jacob mycket bättre. Han går fortfarande till en psykolog och har tagit antidepressiva ett bra tag nu. Han själv säger att han för det mesta är jättenöjd med den hjälp han har fått. Och att han absolut inte hade mått så bra som han gör idag om han inte hade fått gå till en psykolog. Dock så är han säker på att han hade varit vid liv då han egentligen inte vill dö och tror att det han gjorde var ett försök att be om hjälp.

/Freja

Mår du eller någon du känner väldigt dåligt? Sök hjälp! Här har vi samlat några instanser du kan vända dig till!