Förebilder

Kom ihåg att du aldrig är ensam! Många kloka människor har klarat av svårigheter och fått erfarenheter som de gärna delar med sig av. Andra ungdomars erfarenheter kan vara värdefull kunskap för dig. De kan inspirera dig och ge kraft att klara av sånt som ibland kan verka omöjligt och hopplöst.

Inom Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH, sätter vi stort värde på människors egna erfarenheter av psykisk ohälsa, återhämtning och utveckling.

Jämnåriga kamrater, föräldrar, syskon, lärare och många andra har upplevt liknande saker som du gör nu. Du kan lära av dem. Kanske har du redan en eller flera fina förebilder i din vardag och närhet. Kanske behöver du fler att inspireras av. Här hittar du några som vi blir peppade av. Tipsa oss gärna om fler förebilder och hur du bar dig åt för att hitta dina!

Emil Häggbom

Jag heter Emil Häggbom och är 26 år gammal. Jag är född och uppvuxen i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Jag skulle säga att jag är en glad, rolig, charmig och målinriktad person! Om jag måste skicka med en sak: alla människor går igenom mörka stunder, men det går alltid att komma ut på andra sidan. Du förtjänar att må bra! LÄS MER »

Det behövs både humor och allvar

Anna är mamma till två tjejer på 13 och 18 år. Här delar hon med sig av erfarenheter och råd. – Ibland kan vi titta på varandra i de här situationerna och bara garva, asflabba. Det behövs både humor och allvar och en massa förlåt och kramar. LÄS MER »

Pappa lärde mig älska det liv jag har

Hej mitt namn är Junior. Jag ska berätta om en man som har gjort mitt liv enklare, smartare och att jag har blivit bättre på allt. Pappa kommer från Thailand och har bott i Sverige snart 18 år. Han visar kärlek med ord och varenda ord han säger menar han. LÄS MER »

“Det fanns inte en enda vuxen som såg mig”

– Mitt i allt var jag väldigt rädd, livet hade förändrats totalt på ett halvår. Det tog fem år innan jag fick diagnosen bipolär sjukdom och alla vuxna såg det här som en tonårstrots. Det värsta var att det inte fanns en enda vuxen som såg mig, Becca, en ung tjej som mådde så fruktansvärt dåligt och bara önskade att en vuxen skulle fråga hur det egentligen stod till. LÄS MER »

Johanna Hennberg

Jag jobbar som föreläsare för Hjärnkoll ung och älskar media och språk. De flesta som känner mig, känner mig som en scifi-nörd. Jag hoppas på att kunna vara en positiv förebild, både för dem med och utan diagnoser. Jag hoppas att folk ska kunna känna igen sig i mig. Jag har mycket fokus på det eftersom mitt jobb är att prata med folk som jobbar med unga och unga själva. LÄS MER »

Det ordnar sig

Viktigaste budskapet är att det ordnar sig, hur mörkt det än ser ut. Per är pappa till en kille på 18 år och en tjej på 22 år. Här är hans erfarenheter och råd kring hur man pratar med sina barn om psykisk ohälsa: – Vi har hittat varandra i den psykiska ohälsan, jag och min dotter. Det är kärlek på något sätt. LÄS MER »

Rebecca Anserud

Jag är Rebecca. Jag är inte mina diagnoser, de säger inget om vem jag är som person. Mina nära är otroligt viktiga för mig och jag tycker om livet. Jag vill inte att allt ska vara förutsägbart, det är därför jag är föreläsare och har startat fyra företag. Jag brinner för det jag gör, det är viktigt för mig att kunna förändra. LÄS MER »
Viktor Frisk

Viktor har ADHD som superkraft!

Jag har mycket att tacka min ADHD för! Den ger mig en enorm energi, ett driv som gör att jag får saker gjorda. Med hjälp av den energin kan du skapa större mästerverk än du tror! Den är en tillgång och en kraft, inte en sjukdom. Så beskriver Viktor Frisk sin ADHD. LÄS MER »

Att kunna prata som jämlikar

Niklas 16 år: - Ja, jag kan prata med min mamma. Om allt. Det är viktigt att de förstår att vi kan vara på samma nivå som de själva. Att de pratar med oss som jämlikar. LÄS MER »

Det är okej att känna

– Vi är öppna för varandra och försöker att både visa och prata om känslor. Barnen får alltid komma till mig när de är ledsna eller arga. Men inte slåss eller säga fula saker förstås. Det är okej att känna och vad du känner kan ingen ta ifrån dig. Där har jag faktiskt lärt dem något. LÄS MER »

Det behövs både humor och allvar

Anna är mamma till två tjejer på 13 och 18 år. Här delar hon med sig av erfarenheter och råd. – Ibland kan vi titta på varandra i de här situationerna och bara garva, asflabba. Det behövs både humor och allvar och en massa förlåt och kramar. LÄS MER »