Viktor Frisk

Viktor har ADHD som superkraft!

– Jag har mycket att tacka min ADHD för! Den ger mig en enorm energi, ett driv som gör att jag får saker gjorda. Med hjälp av den energin kan du skapa större mästerverk än du tror!

Den är en tillgång och en kraft, inte en sjukdom. Så beskriver Viktor Frisk sin ADHD. Vid 22 års ålder har han redan sålt trippel platina, varit med i två melodifestivaler, släppt en bok samtidigt som han driver en framgångrik blogg och har en av Sveriges populäraste poddar. För att nämna några saker.

Men så har det inte alltid varit berättar den populära artisten och mediebloggaren som nu är aktuell med boken ”Min Superkraft – så har jag lärt mig att älska min struliga ADHD”.
Viktor fick sin diagnos som sjuttonåring och då föll många pusselbitar på plats. Livet före diagnosen var fyllt av frustration, tvivel och skuldkänslor, han upplevde liksom många andra unga med ADHD att ingen förstod honom. Och det är just därför som Viktor har skrivit boken, för att hjälpa andra i samma situation som han själv.

– Det är en bok jag önskar att jag hade fått läsa när jag växte upp. Hela mitt liv har min ADHD varit ett stort problem. Men när jag lärde mig att förstå och hantera den så förändrades det. Nu vet jag hur jag kan omvandla den till en kraft istället.
Det är hård träning och struktur som hjälper honom att få ordning på tillvaron berättar han. Viktor använder sig bland annat av en ADHD-tavla för att organisera både saker och träning. Och med koll på vardagen kan han då istället lägga tid på annat, som att uppfylla drömmar och att göra saker han gillar. En av de sakerna är att sprida kunskap om ADHD och peppa unga och visa att det finns hjälp att få och att livet blir bättre.

Viktor har alltså valt att prata öppet om din diagnos, och hans historia har väckt reaktioner både på sociala medier och i verkligheten.
– Att man kan hjälpa så många visste jag inte! Unga hör av sig men också föräldrar som kommenterar att de är glada att deras barn lyssnar på det jag säger. Det är fantastiskt att påverka och göra skillnad! Jag lever för att hjälpa andra.

Hans röst glöder av energi och engagemang och en ambassadör för ämnet är precis det han vill vara, säger han, en förebild. Och precis som alla vi andra, förebilder eller inte, med diagnos eller utan, så har också Viktor sina dippar berättar han.
– Ibland har jag dippar och då måste man få ha det. Bara ligga på soffan och äta och kolla på serier. Sedan får man komma igen.

Vi kommer in på det här med att vara snäll mot sig själv. Viktor berättar att han under den här veckan för allra första gången har tagit en time-out från sina sociala medier, just för att vara snäll mot sig själv och för att få tid att ladda batterierna. Och så delar han med sig av några av sina tips på hur du kan öva dig på att bli schysstare mot dig själv. Och andra.
– Sluta lyssna på den där rösten i huvudet som ständigt pratar och kastar fula ord efter dig. Säg bra saker till dig själv istället! Tänk på din omgivning också och försök att förstå andra människor.

Till sist, Viktor, vilka råd vill du ge till unga som har/ eller funderar på om de har ADHD?
– För mig var det viktigt att få en diagnos men det är ju upp till var och en. Fundera på det i alla fall!
– Du får vara annorlunda! Var den du är. Hitta de strategier och den livsstil som funkar för dig, för mig är träning och hälsa extremt viktigt.
– Var stolt över din ADHD!

"Det är en bok jag önskar att jag hade fått läsa när jag växte upp. Hela mitt liv har min ADHD varit ett stort problem. Men när jag lärde mig att förstå och hantera den så förändrades det. Nu vet jag hur jag kan omvandla den till en kraft istället."

Viktor Frisk med boken Min superkraft!