Idrott och hälsa

Frånvaron på idrottslektionerna är ofta ett problem i skolan. Samtidigt vet vi att fysisk aktivitet är en av de bästa åtgärderna för att minska psykisk ohälsa, till exempel depression. På vissa program i gymnasieskolan är frånvaron ibland så hög som 50 procent.

Varför är det är så här? Vad har du själv för erfarenheter av idrottslektionerna?
Vi tycker att skolämnet idrott och hälsa är jätteviktigt. Därför samlar vi in synpunkter från er för att föra dem vidare så att dina synpunkter kan göra skillnad och bidra till förbättringar. Vi är här för att lyssna på vad ni har att säga. Vi vill förstå era upplevelser och vad ni behöver. I filmerna kan du se vad några ungdomar tycker om idrotten.

Vad tycker du om skolämnet idrott och hälsa?

Mental Health Run - Spring för psykisk hälsa!

I lördags gick årets Mental Health Run av stapeln och tillsammans med många andra trotsade vi det regniga vädret och begav oss till Sjöhistoriska museet för att springa 5 km runt Djurgårdsbrunnsviken. LÄS MER »

“Jag mår bra av att träna och träffa vänner”

Rami, 19 år: - Jag mår ganska bra. Jag mår bra av att träna. ..och så mår jag bra av att träffa vänner. LÄS MER »

“Det går att anpassa skolan efter oss”

Linnea har ADHD och för henne blev den nya NPF-vänliga inriktningen av Källbrinksskolan en positiv förändring. En vändpunkt. "Plötsligt så kände jag att jag ville gå i skolan. Både mina betyg och min självkänsla höjdes. Förut så trodde jag aldrig att jag skulle klara av att plugga på högskola-nu vet jag att jag kan det" LÄS MER »

Alla elever ska ha möjlighet att lyckas på idrotten!

Hur gör man som lärare för att skapa förutsättningar för att alla elever ska delta i skolans fysiska aktiviter? Det handlar om att följa kursplanen, säger läraren Johan Häggman, och att anpassa lektionen efter den enskilda individens förutsättningar. LÄS MER »
Lina Hultqvist

Idrott kan bygga gemenskap!

Idrottslektionen kan skapa gemenskap och få dig att tänka och fokusera bättre. Idrott och hälsa kan också hjälpa till att ge stöd till en sund kroppsuppfattning hos unga. Det säger Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges Elevkårer. Hon lyfter fram flera positiva aspekter av den idrottsverksamhet som ryms inom skolans värld. LÄS MER »
Thomas Ahlstrand,

Det handlar om att se funktioner och förmågor!

– Det är viktigt att alla elever ges tillgång till idrott i skolan. Och att de har möjlighet att delta utifrån sina egna förutsättningar, säger specialpedagogen Thomas Ahlstrand. LÄS MER »

Vårt uppdrag är att undervisa olika varianter av hjärnor!

På Källbrinkskolan har ca 30 procent av eleverna behov inom neuropsykiatriskt spektrum. Nu är skolan NPF-säkrad och anpassad så att elever som behöver det lilla extra får det. Det skapar trygga och goda lärmiljöer för alla elever, enligt biträdande rektor Elinor Kennerö Tonner. LÄS MER »

"I matchen mellan fysisk träning och kognitiv träning så vinner den fysiska träningen med hästlängder när det gäller att göra gott för hjärnan” enligt Anders Hansén

Står du HÄR? Idrottslektionen är ju snart slut. KÄMPA LITE!

NPF-säkrat högstadium: Källbrink införde ett alternativt examinationssätt som eleverna kan visa upp dansen på. De som inte vill dansa inför klassen spelar in på en ipad, idrottsläraren tittar och bedömer.