Dom bråkar hemma

Dom bråkar hemma

Bild: Lotta Sjöberg

Du är inte ensam, många barn lever med föräldrar som bråkar. Det är kanske ingenting som varken du eller dina kompisar vill ta upp och prata om, men gör du det hittar du med största sannolikhet någon som har liknande tankar och erfarenheter.

Du är inte ensam och du har ingenting att skämmas för! Kom ihåg att det aldrig någonsin är ditt fel att dina föräldrar båkar och att det inte är ditt jobb att lösa deras konflikter!

Däremot är det dina föräldrars jobb att se till att du känner dig trygg och att du får den omsorg du behöver för att kunna må bra. Försök tala med någon annan vuxen som kan ge dig stöd och hjälpa dig vidare.

Slå larm om du är hotad och prata med en vuxen

Hej! Om du känner igen dig i situationen “Dom bråkar hemma”, tänk på att du är stark om du ber om hjälp och stöd! Du har en rätt till en lugn och trygg hemmiljö, en frizon där du får stöd och energi. När föräldrar bråkar mycket leder det ofta till både stress och oro. Kanske […] LÄS MER »

Stöd, råd och hjälp

Här har vi gjort en liten förteckning över vart du kan vända dig om du behöver vård eller om du vill prata med någon. Var inte ensam! Försök att prata med någon. LÄS MER »

Prat med vuxna

Har du vuxna runt omkring dig som du kan prata med och få stöd och uppmuntran av? Är det lätt eller svårt att hitta någon att tala med? LÄS MER »

Lägg aldrig skulden på dig själv eller tro att det är ditt fel!/Johanna


–Det är inte ditt fel att de bråkar hemma! Även om man själv har bråkat i familjen och kanske gjort saker man ångrar så är det alltid de vuxnas ansvar att skapa en trygg plats i hemmet. Det är otroligt besvärligt för barn och unga att uppleva att de vuxna som ska vara tryggheten i ett barns liv bråkar eller slåss.

Och om du upplever våld i hemmet så behöver du definitivt hjälp. När barn eller ungdomar är med om våld i familjen är det en mycket traumatisk händelse, oavsett om en förälder slår, hotar eller kränker den andra föräldern eller om de själva blir utsatta.

Berätta för någon vuxen som du litar på även om du har blivit tillsagd att du inte får säga något. Det är jätteviktigt att du berättar!

/Nils Brundin, gruppbehandlare Trappan, Socialförvaltningen Uppsala

 

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll.

Jag vet inte vad bråken hemma hos dig bottnar sig i eller hur omfattade det är. Det är inte ditt fel att det är bråk hemma och du har rätt att känna dig trygg i ditt hem. Håll inte det här som en familjehemlighet, våga prata om detta och framförallt med någon annan vuxen. Det är inget att skämmas över. Många bråk går att lösa, det finns möjligheter till familjesamtal och för min del så önskade jag att flytta till en annan vuxen med hjälp av socialtjänsten. Oavsett vad – våga prata. All styrka!
/Rebecca