Har jag en ätstörning?

Har jag en ätstörning?

Bild:lotta Sjöberg

En ätstörning handlar om hur du förhåller dig till din kropp och det du äter. En person med en ätstörning är väldigt dömande mot sig själv och försöker på olika sätt kontrollera vad hen äter. Personen tänker också ofta på vad hen väger.

Många drabbas av ångest kopplat till sig själv, sin kropp och mat och försöker i många fall kompensera för det som personen ätit genom att till exempel kräkas, träna och tänka nedvärderande om sig själva.

Det finns olika former av ätstörningar och alla syns inte på utsidan. Ätstörningar leder ofta till en förvrängd kroppsbild där en tänker att man behöver gå ner i vikt trots att en inte behöver det. Är detta någonting du känner igen?

Du har makt att påverka både dig själv och andra!

– Många unga är ofta mer kritiska mot sig själva än vad de skulle vara mot en kompis. Att inte vara så självkritisk och försöka skilja på vem du är och vad du gör - det är två exempel på hur unga kan jobba med att stärka sin självkänsla, säger Emrika Larsson. Hon är workshopledare för Uppdrag: Självkänsla och möter varje år minst tusentals elever på högstadieskolor och gymnasieskolor runt om i landet. LÄS MER »

Stöd, råd och hjälp

Här har vi gjort en liten förteckning över vart du kan vända dig om du behöver vård eller om du vill prata med någon. Var inte ensam! Försök att prata med någon. LÄS MER »

Prat med vuxna

Har du vuxna runt omkring dig som du kan prata med och få stöd och uppmuntran av? Är det lätt eller svårt att hitta någon att tala med? LÄS MER »
Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll.

När jag gick gymnasiet och gick ner i vikt under en träningsperiod, så blev jag rädd ett tag att jag kanske utvecklat en ätstörning. För samtidigt hade en vän insjuknat i anorexi. När jag väl vågade prata ut om det, så förstod jag att för min del var det ingen ätstörning. Men min vän blev sjukare och hen behövde hjälp. Oavsett – prata ut om hur du känner. Behöver du professionell hjälp så finns det och det går att ta sig ur en ätstörning. Det är inget att skämmas över och du är värd att må bra!/Rebecca