Pappa är så deprimerad

Många som har en förälder som lever med psykisk ohälsa känner en stor oro och en klump i magen över hur det ska gå för föräldern.

Kommer pappa att gå till jobbet idag? Kommer mamma att ta livet av sig? Denna oro gör det ofta svårt att koncentrera sig på till exempel skolan.

Ta hjälp för att se dina egna behov

Hej! Om du känner igen dig i “Pappa är så deprimerad” att ha en förälder som mår dåligt. Tänk då på att det är klokt och modigt av dig att söka stöd. Som barn till en förälder som lider av psykisk ohälsa har du enligt lag rätt till stöd. Du ska inte behöva bära alla […] LÄS MER »

Viktigt att du får egen hjälp

– Det är en jobbig situation att ha en förälder som är sjuk som påverkar det hela familjen. Ofta får barn och unga svårt att se till sina egna behov eftersom de är upptagna med föräldrarnas behov. Det är också vanligt att man oroar sig för att själva bli sjuk. LÄS MER »

Stöd, råd och hjälp

Här har vi gjort en liten förteckning över vart du kan vända dig om du behöver vård eller om du vill prata med någon. Var inte ensam! Försök att prata med någon. LÄS MER »

Prat med vuxna

Har du vuxna runt omkring dig som du kan prata med och få stöd och uppmuntran av? Är det lätt eller svårt att hitta någon att tala med? LÄS MER »

5 tips: Bli din egen bästa vän

Här får du tips om hur du kan ge dig själv möjlighet att stanna upp och reflektera. Du kanske behöver vila, uppmuntran och tid för att tänka snälla tankar om dig själv. LÄS MER »

-Det är viktigt att du visar den som är deprimerad att du bryr dig, men du måste också tänka på dig själv och fortsätta med ditt liv. Så att du inte börjar isolera dig. /Aminda

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

Jag kan tänka mig att du är väldigt orolig för din pappa, men det är inte du som skall lösa hans problem eller se till att han kommer ur depressionen. Han behöver hjälp av vården. Jag vet att det är svårt när en förälder mår dåligt! Självklart kan du prata med din pappa om depressionen och visa att du bryr dig. Men glöm inte dig själv i allt detta. Dina upplevelser och känslor är minst lika viktiga. Prata med någon vuxen du litar på, det är inget att skämmas över och du är inte ensam./Rebecca