Syns det att jag skär mig?

Självklart så bestämmer du själv om du vill visa dina sår och ärr eller inte. Men det är framför allt viktigt att du får hjälp om du skadar dig själv. Be om hjälp!

Det kan vara svårt att tro att livet kan bli annorlunda, när du är mitt uppe i det jobbiga. Men det kan det. Det finns andra, bättre sätt att hantera jobbiga känslor.

Det går att sluta skada sig själv. Det finns bra hjälp att få. Många som har varit i liknande situationer har tagit sig ur dem. Eftersom självskadebeteende brukar förvärras med tiden är det viktigt att du får hjälp att sluta skada dig så snart som möjligt.

Kontakta kurator, skolsyster eller sjukvården och läs mer på www.1177.se

Inget att skämmas för – be om hjälp!

Jag vet att det kan vara jobbigt att visa sår och ärr om du har skurit dig, men du har absolut ingenting att skämmas för! Självklart så bestämmer du själv om du vill visa dina sår och ärr eller inte, men om du vill göra det så är det din fulla rätt precis som alla andra. Får du något stöd kring ditt självskadebeteende? Det är inget en ska behöva gå och bära på själv. LÄS MER »

Stöd, råd och hjälp

Här har vi gjort en liten förteckning över vart du kan vända dig om du behöver vård eller om du vill prata med någon. Var inte ensam! Försök att prata med någon. LÄS MER »

Prat med vuxna

Har du vuxna runt omkring dig som du kan prata med och få stöd och uppmuntran av? Är det lätt eller svårt att hitta någon att tala med? LÄS MER »

– Jag har själv ställt denna fråga och kände inte att mina föräldrar riktigt förstod. Jag tror föräldrar känner sig ansvariga när ens barn mår psykiskt dåligt men behöver inte alltid vara så då det har med hormoner i kroppen att göra. Kompisar och skolsyster finns då istället som kan lyssna. /Waldemar


– Nej, så länge du gör det på områden som kläder täcker. Men, att ingen ser det gör inte att problemet försvinner, inte heller till en bra grej. Om du mår dåligt så bör du söka hjälp. Börja lite försiktigt, gå till en kurator. Ta det ett steg i taget, men börja någonstans. Du klarar dig ur det här! /Freja

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll

Rebecca Anserud ambassadör i Hjärnkoll.


Det är ofta blottande då det syns att man självskadat, för det visar öppet en smärta man bär inombords. Det är en process att lära sig att acceptera sina ärr. Men nu tänker jag inte på just ärren, utan din inre smärta. Jag har också självskadat på olika vis och min räddning blev att jag fick samtala om det som skapade min ångest – för att sedan kunna lära mig att hantera den annorlunda. Det går att ta sig ur och det finns hjälp! Håll inte allt det här inom dig och det är inget att skämmas över./Rebecca