Prat med vuxna

Har du vuxna runt omkring dig som du kan prata med och få stöd och uppmuntran av? Är det lätt eller svårt att hitta någon att tala med?

Jämför inte med hur det var

William 18 år: - Om man ska snacka seriöst eller om hur man mår måste den vuxne sätta sig in i ungdomens perspektiv. Det är stor skillnad på ungdomen... LÄS MER »

“Börja lite mindre seriöst”

Johanna, 14 år: -Börja gärna med ett lite mindre seriöst ämne istället för att direkt gå på de djupare delarna. Låt den yngre välja själv hur samtalet fortsätter. LÄS MER »

Att kunna prata som jämlikar

Niklas 16 år: - Ja, jag kan prata med min mamma. Om allt. Det är viktigt att de förstår att vi kan vara på samma nivå som de själva. Att de pratar med oss som jämlikar. LÄS MER »

“Jag vet att de finns där om jag behöver dem”

Alice W, 17 år: - Ett bra samtal med en vuxen ska vara naturligt och inte påtvingat. Ja, jag kan prata med mina föräldrar om det mesta. Jag vet att jag att jag alltid kan vända mig till dem. LÄS MER »

Vad får det för konsekvenser för barn om vuxna inte vågar fråga?

– En tonåring som upplever att föräldern inte vågar stå upp och inte finns där. Det kan lätt bli en övergivenhetskänsla. Jag är alldeles övertygad om att ungar, som jag kallar dem med en stor portion kärlek och respekt, vill att vi bryr oss. Det är lite besvärligt med vuxna som bryr sig. Men om man frågar utifrån att man bryr sig, och inte håller något husförhör, så är jag övertygad om att de vill att vi frågar, säger Viktoria Jonsson på Rädda barnens föräldratelefon.
Läs hela artikeln med Viktoria.