Våga vara vuxen

För dig som är vuxen och vill visa att du bryr dig.
Goda råd från ungdomar själva.

Beställ trycksaken här

Kanske är du förälder eller möter barn i ditt arbete. Vare sig allt verkar bra eller du oroar dig är det viktigt att visa att du bryr dig. Det syns ju inte alltid på utsidan hur man mår.

Som vuxen måste du inte alltid trösta, ge goda råd eller lösa problem. Vi har pratat med unga som delat med sig av sina tips till vuxna som vill bry sig. Det är ganska enkelt, det kan börja med en fråga …
– Hur är det med dig?

“Det hjälper otroligt mycket att få prata av sig, om både
smått och stort. Och det räcker långt att någon orkar
lyssna uppmärksamt, utan att avbryta.”
Alice 15 år

Tips från vuxna som bryr sig

Det är okej att känna

– Vi är öppna för varandra och försöker att både visa och prata om känslor. Barnen får alltid komma till mig när de är ledsna eller arga. Men inte slåss eller säga fula saker förstås. Det är okej att känna och vad du känner kan ingen ta ifrån dig. Där har jag faktiskt lärt dem något. LÄS MER »

Det ordnar sig

Viktigaste budskapet är att det ordnar sig, hur mörkt det än ser ut. Per är pappa till en kille på 18 år och en tjej på 22 år. Här är hans erfarenheter och råd kring hur man pratar med sina barn om psykisk ohälsa: – Vi har hittat varandra i den psykiska ohälsan, jag och min dotter. Det är kärlek på något sätt. LÄS MER »

Det behövs både humor och allvar

Anna är mamma till två tjejer på 13 och 18 år. Här delar hon med sig av erfarenheter och råd. – Ibland kan vi titta på varandra i de här situationerna och bara garva, asflabba. Det behövs både humor och allvar och en massa förlåt och kramar. LÄS MER »

”Tonåringar är jäkligt roliga att ha att göra med!”

– Jag är bara där och är mig själv. Jag har ingen agenda. Ungdomar är fantastiska på att känna av om man har det. Det behövs så lite för att nå dem, var bara den du är, säger Katarina "Kacka" Sundbaum familjebehandlare på socialtjänsten i Umeå. LÄS MER »

Fråga och lyssna

Fråga och lyssna

När är det läge att prata?

Sträck ut en hand

Nej, undvik att…

Bättre så här...

VÅGA VARA VUXEN

Våga vara vuxen och
visa att du bryr dig om unga du möter, egna barn eller andras.

TIPS TILL VUXNA:

  • Fråga
  • Lyssna
  • Var inte rädd
  • Krångla inte till det
  • Gör dig tillgänglig

 

TA TILLFÄLLET!

När du möter unga människor har du
världens chans att växa genom att lyssna och möta dem på deras egna villkor.